TRAFİK SİGORTASI TARİFESİ

TRAFİK (ZORUNLU MALİ SORUMLULUK ) SİGORTASI

Motorlu aracın işletilmesi sırasında, üçüncü şahısların ölümü, yaralanması ve maddi zararlara sebebiyet verilmesi halinde, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ na göre işletene düşen hukuki sorumluluğu teminat altına alan zorunlu bir sigortadır.

Trafik poliçesi işleten adına düzenlenir. Araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydı ile satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracını uzun süreli kiralanma veya rehni gibi hallerde, kiracı ve rehin alan kişi İŞLETEN olarak tanımlanır.

TRAFİK SİGORTASI TARİFESİ UYGULAMA ESASLARI

Bir sigortalı trafik sigortası (Zorunlu Karayolları Mali Sorumluluk Sigortası) yaptırmak istediğinde , poliçe priminin saptanmasında aşağıdaki şemadan ve şemanın altında yer alan açıklamalardan faydalanılacaktır.

İlk yapılacak iş şemayı bir check-list gibi kullanmaktır. Bu işlemle şemadaki kutuların sonuncusuna (altında başka bir kutu olmayan birine) ulaşılacaktır. Bu kutuda yazılı sayı, “prim basamaklarının saptanması” paragrafında bulunarak poliçeye uygulanacak prim saptanır.

PRİM BASAMAKLARININ SAPTANMASI :

1

4. Basamak primleri (normal tarife ) uygulanır.

2

Geçmiţ sigorta dönemlerinin belgelenememesi** durumunda

1. Basamak primleri uygulanır. (%50 sürprim)

3

Hasarsız her yıl için mevcut poliçe tarife basamağından 1 basamak aşağı indirilir.

4

Yıl içerisindeki hasar durumuna göre, her bir hasar için mevcut poliçe tarife basamağından 1 basamak yukarıya çıkarılır.

5

Yıl içerisindeki hasar durumuna göre, her bir hasar için mevcut poliçe tarife basamağından 1 basamak yukarıya çıkarılır. Hiçbir durumda hasarsızlık indirimi verilemez.

6

Hasarsızlık indirimi verilmeden 2. Basamaktan (%30 sürprim) poliçe düzenlenir.

7

Yıl içerisindeki hasar durumuna göre, her bir hasar için mevcut poliçe tarife basamağından 1 basamak yukarıya çıkarılır. Ancak uygulanacak kademe, 2. Basamaktan daha düşük olamaz ve hiçbir durumda hasarsızlık indirimi verilemez.

 

**Geçmiţ Sigorta Döneminin Belgelenememesi: Talep tarihinden itibaren geçmiţe dönük

bir yıllık süre içerisinde biten ve en az bir yıl vadeli düzenlenmiş bir poliçenin bulunmaması veya bulunsa dahi poliçenin hasar durumunun belgelenememesi durumudur.

B) AÇIKLAMALAR :

YENİ POLİÇE TALEBİ

İşletenin daha önceki dönem için her hangi bir sigorta şirketi tarafından düzenlenmiş poliçesinin olmaması.

MEVCUT POLİÇEYİ

YENİLETME TALEBİ

İşletenin daha önceki dönem için her hangi bir sigorta şirketi tarafından düzenlenmiş poliçesinin olması ve bu poliçeye istinaden yenileme talebinde bulunması yenileme talebi sayılacaktır. Ancak poliçe süresi içerisinde aracın işleteni değişmiş ve talep yeni işleten tarafından yapılıyor ise, işlem yenileme değil YENİ TESCİL olarak değerlendirilecektir.

YENİ TESCİL

Aracın yeni satın alınmış (0 km veya 2. el) ve işleten adına tescil edilmiş olması. Sigorta talebinde bulunulan tarih ile aracın trafiğe tescil tarihi arasındaki sürenin bir yılı aşmamış olması yeni tescil sayılacaktır. Poliçe süresi içerisinde aracın işleteni değişmiş ve talep yeni işleten tarafından yapılıyor ise, işlem YENİ TESCİL olarak değerlendirilecektir.

ESKİ TESCİL

Aracın daha önce alınmış olması durumudur. Sigorta talebinde bulunulan tarih ile aracın trafiğe çıkış tarihi arasındaki sürenin bir yılı aşması hali eski tescil sayılacaktır.

VADESİNDE TALEP

İşletenin, mevcut poliçesinin en geç bitim gününe kadar talepte bulunması ve yeni poliçesini alması durumudur. Bitim tarihinin tatile gelmesi bu durumu değiştirmez.

VADESİ GEÇMİŞ TALEP

İşletenin, mevcut poliçenin bitim gününden sonra talepte bulunması durumudur.

TARİFE BASAMAKLARI

    • 1. Basamak ( % 50 Ek prim)
    • 2. Basamak ( % 30 Ek prim)
    • 3. Basamak ( % 15 Ek prim)
    • 4. Basamak (Normal Tarife)
    • 5. Basamak ( % 10 İndirim)
    • 6. Basamak ( % 15 İndirim)
    • 7. Basamak ( % 20 İndirim)

Önemli Not :

Poliçe düzenlenirken aracın plakası ve kullanım şekli muhakkak kontrol edilmeli ve poliçede doğru olarak yer alması sağlanmalıdır.